Vroeger als kind maakte mijn moeder altijd deze witte kool schotel, alleen dan met aardappelpuree. De aardappelpuree heb ik nu vervangen door bloemkool puree, de perfecte vervanging voor aardappelpuree en meteen een extra portie groenten op je bord!

koolhydraatarme wittekool schotel

Nodig voor de bloemkool puree:

  • 1 bloemkool
  • 2 grote tenen knoflook (bij de Lidl verkopen ze een mandje met grote knoflook bollen, 1 bol is dus 1 teen)
  • 2 eetlepel creme fraiche
  • 1 theelepel mosterd

Nodig voor de rest van de schotel:

  • 1 witte kool, ik gebruikte een halve, je kan ook een kant en klaar gesneden zak kopen
  • 400 gram gehakt, runder of half om half
  • kerrie poeder
  • geraspte kaas
  • ovenschaal

Hoe maak je de bloemkool puree:

  • maak kleine roosjes van de bloemkool en kook deze gaar in een pan met water samen met de tenen knoflook, de knoflook geeft een lekkere smaak aan de puree
  • Als de bloemkool klaar is, stampen met de mosterd, creme fraiche en mosterd

Hoe maak je de rest van de schotel:

 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Rul de gehakt samen met royaal aan kerrie poeder, eventeel het gehakt rullen in wat boter
  • Kook de witte kool, hoeft niet helemaal gaar te zijn, maar zo rauw in de oven is niet lekker
  • Als het gehakt klaar is, de witte kool afgieten, eerst de witte kool in de schaal, gehakt er boven op, de bloemkoolpuree erop en daarna de geraspte kaas, ongeveer 25 minuten in de oven